Voor mensen die al de Camino Portugués gewandeld hebben en zich afvragen waar de blauwe pijl nu naar toegaat? Op 195 km ten zuiden van Porto, ligt het pelgrimsoord Fátima.

Met Onze-Lieve-Vrouw van Fátima wordt Maria aangeduid die tussen de maanden mei en oktober van 1917 op de 13e dag van de maand verschenen zou zijn in het Portugese dorp Fátima aan drie herderskinderen.

De herderskinderen zijn Lucia, Francisco en zijn zus Jacinta. Francisco en zijn zus Jacinta werden het slachtoffer van de Spaanse griep en stierven al vroeg op 11 jarige leeftijd. Lucia trad in 1925 in een Spaans klooster en schreef haar herinneringen aan de verschijning op. Ze stierf op 98 jarige leeftijd.

Er werd in 1981 een aanslag gepleegd op Paus Johannes Paulus II en dit op de 13e mei en de Paus geloofde daarom dat het aan O-L-V van Fátima te danken was dat de kogel in zijn buik en niet in zijn hoofd terecht gekomen was. Later werd de verwijderde kogel verwerkt in de kroon van het beeld van Maria van Fátima.

Op 13 mei 2017 werden de broer Francisco en zus Jacinta heilig verklaard door Paus Franciscus.

Weetje: in het Belgische dorp Pulle in de provincie Antwerpen bevindt zich een klein gelijknamig bedevaartsoord. In de Vlaams-Brabantse plaats Tremelo is een beeld en een gebedsplaats van O-L-V van Fátima gewijd.

Fátima

Pin It on Pinterest