De Via Scaldea vertrekt in Vlissingen en loopt via de Westerschelde en het Meetjesland naar Gent. De hele tocht met eindpunt Reims is 370 km lang.

Vanaf Gent volgt deze route de Schelde tot enkele kilometers voorbij de Franse grens, vandaar de naam “Via Scaldea”.

Doornik Via Scaldea

Dit is inbegrepen:

N

1 overnachting in de pelgrimsstad met ontbijt

N

Bij aankomst in Doornik een Tournay Blonde streekbier

N

Begeleide wandelingen

N
Bezoek Musée des Beaux Arts ontworpen door Horta

Veelgestelde vragen:

Hoe bereik ik het startpunt?

We spreken af aan het station in Oudenaarde. Raadpleeg op de site van de NMBS zeker de gunstige weekendtarieven!
Aan het station van Oudenaarde stappen we over op een bus die ons naar de Mirabrug zal brengen. Dit zal het startpunt zijn van onze pelgrimstocht. Vanuit Doornik spoor je makkelijk terug via Moeskroen/Kortrijk.

Hoe is de accommodatie?

Je logeert in een ruime kamer op basis van 2 personen met eigen sanitair . Alle kamers zijn voorzien van beddengoed. Omdat het slechts een enkele overnachting is, voorzien we geen bagagevervoer.

Wanneer gaat de tocht door?

Nieuwe datum voor deze 2 daagse pelgrimstocht zal binnenkort bekend gemaakt worden. 

Hoeveel kost deze wandeltocht?

Deze wandeltocht in groep komt neer op 195 euro per persoon.

Go Camino is niet aansprakelijk voor ongevallen. Een reisverzekering is voor eigen rekening. Go Camino is aangesloten bij het Garantiefonds reizen, zodat je met een gerust hart op wandeltocht kan vertrekken.

Welke kleding trek ik het beste aan?

Na uw definitieve inschrijving krijgt u een paklijst van ons. Trek warme kleding in laagjes aan, zodat je gemakkelijk iets kan uittrekken als je het te warm krijgt. Stevige en makkelijke wandelschoenen zijn echt wel noodzakelijk. Zorg ook voor regenkledij. Extra kledingtips lees je hier: https://via-elvira.com/wandelen-in-de-regen/wandelen-in-de-regen/

Met hoeveel deelnemers stappen we?

Voor deze wandeltocht houden we de plaatsen beperkt tot maximaal 9 wandelaars. Ben jij er één van?

Gedurende dit wandelweekend respecteren we uiteraard de coronamaatregelen:

  • We houden ons aan de 1,5 meter afstandsregel: voor, tijdens en na het wandelen.
  • Je krijgt tijdens deze tocht steeds de meest recente maatregelen mee. We vragen  je hieraan te houden.
  • Ook alle plekken waar we overnachten en blijven eten voldoen aan de eisen.
  • Tijdens de vervoersmomenten draagt ieder van ons een mondkapje.

 

Programma:

 

Dag 1: Avelgem-Doornik | 26 km | 

Ons vertrekpunt op de eerste dag is aan het station van Oudenaarde waar we de bus nemen naar het startpunt van onze pelgrimstocht: de Mira brug van Avelgem. Stijn Streuvels schreef er een boek over. Of misschien heb je ooit de film gezien? Regisseur Fons Rademakers maakte hier in 1971 een opvallende prent over met Jan Decleir en Willeke van Amelrooy: Mira of de teleurgang van de Waterhoek

We wandelen van Avelgem naar de pelgrimsstad Doornik aan een rustig tempo. Deze pelgrimsroute loopt langs de Schelde en we stoppen onderweg in de kleine dorpjes zoals Pecq en Esquelmes met zijn pittoresk pelgrimskerkje. We volgen steeds de schelpen richting Santigo. Op het einde van de tocht kunnen we de kathedraal van Doornik met haar vijf klokkentorens (erkend als Unesco-werelderfgoed) al in de verte zien. Het is een juweeltje van middeleeuwse architectuur. Bij aankomst lessen we onze dorst met een lokaal streekbiertje: Tournay blonde. Een biertje dat wordt vaak wordt gedronken door de Doornikzanen of Tournaisiens. We logeren in het hartje van de stad.

 

Dag 2: Bezoek Doornik 

Na een heerlijk ontbijt gaan we de stad in om natuurlijk de Sint-Jacobskerk te bezoeken (13 e eeuw), vergeet je pelgrimspaspoort daarom niet! We brengen ook een bezoekje aan het “Musée des Beaux Arts”, het is het enige museum dat Victor Horta ontwierp (Bozar Brussel is een kunstencentrum). De stad Doornik is een van de oudste steden van België, je kan er het oudste belfort van ons land bezoeken op de Grote Markt en we vergeten natuurlijk niet om een kijkje te nemen in Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. We wandelen samen naar het station waar we kunnen terugsporen naar huis.

 

 

 

Enkele sfeerbeelden:

Waar wacht je nog op?

All text and images © Copyright Go Camino and Elvira Rog.
The Go Camino logo, "Go Camino", "Digital Detox Camino", "Friese Camino" , "Camino Vino", "Camino Original" and "Camino Spiritual" are trademarks and/or service marks and/or registered trademarks of Go Camino and Elvira Rog in the Benelux and/or Spain and/or other countries.

Pin It on Pinterest