Trek die wandelschoenen aan!

Deze tocht is ideaal om u voor te bereiden op uw pelgrimstocht of kennis te maken met mezelf maar ook een geweldige kans om uw uitrusting uit te proberen. Misschien is het ook eens het moment om een digitale sabbatdag in te plannen en uw smartphone thuis te laten?

 

Wat is inbegrepen?

 

N

Unieke wandeling in de voetsporen van de pelgrims

N

Pelgrimsverrassingen 

N

Deskundige begeleiding van een ervaren pelgrim

N

Wandelen met gelijkgestemden

Veelgestelde vragen:

Wanneer gaat de tocht door?

Gent St.Jakobskerk-Liedermeerspark 7,7 km – zondag 12 maart 2023
Liedermeerspark-Gavere 14 km – zondag 19 maart  2023
Gavere-Oudenaarde 17 km – zondag 30 juni 2024- klik hier om te reserveren

Pakket van 3 wandelingen: Start to Camino! Meer info

Wandelweekend Via Scaldea vanuit Vlissingen met overnachting, klik hier

 

Wat kun je verwachten van het wandelen met een groep?
Ons tempo ligt zo rond de 4 – 5 km per uur. We stoppen regelmatig voor een pauze. Natuurlijk is er onderweg ruimte voor het maken van foto’s.
Hoeveel bedraagt de kostprijs?

De wandeltocht met pelgrimsverrassingen kost 25 euro.

Welke kleding trek ik het beste aan?

Trek warme kleding in laagjes aan (zodat u wanneer het te warm is iets uit kunt doen). Stevige en makkelijke wandelschoenen zijn aan te raden. Zorg ook voor regenkledij https://via-elvira.com/wandelen-in-de-regen/wandelen-in-de-regen/

 

Wandeling 1: Bourgoyen-Gent St.Jakobskerk | 5,5km + kennismaking met pelgrimeren

We starten aan de cafetaria van Natuurpunt en wandelen een stukje door het natuurgebied van de Bourgoyen. Hier genieten we van de prachtige poelen en graslanden – de meersen – die dit gebied rijk is. Dit is ook een paradijs voor vogelliefhebbers. Vele vogels hebben hier namelijk hun broedplaats of komen hier overwinteren. We krijgen gezelschap van de Leie en wandelen langs het St. Elisabethbegijnhof. We worden begroet door het standbeeld van de Gentse ‘stroppendrager’ en maken ook kennis met Keizer Karel. We wandelen via het pittoreske Patershol naar de St.Jakobskerk. Dit is het startpunt voor vele pelgrims en we kunnen hier al onze eerste bronzen jakobsschelp terugvinden. We sluiten de middag af in de gezellige brasserie ‘de Jacob’ op de Vrijdagsmarkt.

Wandeling 2: Gent St.Jakobskerk-Liedermeerspark | 7,7km

We ontmoeten elkaar aan de Sint-Jakobskerk, de oudste Romaanse kerk in België met een dubbele westtoren. We vertrekken aan de bronzen jakobsschelp die sinds 2010 in het trottoir voor de hoofdingang van de kerk ingemetseld zit. Al snel maken we kennis met een eerste pelgrim op de route. We wandelen verder langs de kaaien, richting het Keizerspark en vervolgens langs de Scheldeoever. Van hier tot in Frankrijk zullen de pelgrims verder deze weg langs de Schelde blijven volgen. Vandaar stappen we verder weg van het stadscentrum en in de voetsporen van de pelgrims, richting het Liedermeerspark in Merelbeke. Dit mooi aangelegde park rond een vijver vormt een buffer tussen de woonzone in Merelbeke en de industriezone. We sluiten onze etappe af in ’t Chaletje: een koffie- en theehuisje.

Wandeling 3: Liedermeerspark-Gavere | 14,2km

We ontmoeten elkaar aan de vijvers van het Liedermeerspark, aan het ’t Chaletje. Via de Scheldeoever wandelen we aan een rustig tempo en met een aantal rustpauzes via het Jaagpad richting Gavere. Onderweg houden we even halt aan het monument van de “Slag van de Greniers”. In 1453 werd hier een heuse veldslag uitgevochten tussen het Gentse volksleger en het beroepsleger van Filips de Goede. Via de Burcht van Gavere komen we aan op de Markt. Daar drinken we eerst en vooral een verfrissend en welverdiend drankje in een van de gezelligste cafeetjes van Gavere. Probeer vooral het lokale biertje “Valeir” maar eens uit. De naam “Valeir” verwijst naar een soldaat die in 1453 meevocht in de Slag bij Gavere, waarbij de Gentse troepen verslagen werden door Filips de Goede. Valeir werd een symbolisch figuur in Gavere en kreeg onder meer een standbeeld voor het gemeentehuis.

Wandeling 4: Gavere-Oudenaarde | 17km

Onze ontmoetingsplaats is het station van Gavere-Asper. Na 1.5 km steken we de brug over en begint onze wandeling langs de prachtige Scheldeoever. We volgen verder het Jaagpad en genieten van de prachtige uitzichten over de Schelde. Tussen Nederename en Nederzwalm ligt een natuurgebied in de Scheldevallei met een prachtig gevarieerd landschap. Met een beetje geluk zien we zelfs de koniks. De konik is van oorsprong een in Polen in het wild of halfwild gehouden paardenras dat klein van stuk en heel sober is. We wandelen langs de Rijtmeersen, een prachtig natuurgebied, en komen daarna langs het fantastische archeologisch park van Ename. We wandelen verder richting het centrum van Ename naar de Sint-Laurentiuskerk en vergeten natuurlijk niet een Ename biertje te proeven!  Nu zijn we vlakbij Oudenaarde, waar we in de noordkapel van de Sint-Walburgakerk een afbeelding zien van Jakobus de Meerdere.

Wandeling 5: Oudenaarde-Avelgem | 16 km

Onze voorlopige laatste wandeling start aan het station van Oudenaarde. Via een natuureducatief gebied komen we aan de GR-wandelboom nabij het Sint-Amanduskerkje van Leupegem. Via de Koppenberg komen we langs een kleine Jacobuskapel (1830). Iets verder staat het Sint-Martinuskerkje van Melden. We wandelen verder langs een heel mooi gebied via een oude Schelde-arm. We houden halt aan een populair volkscafeetje waar we lunchen (eigen picknick meebrengen). Daarna volgen we verder het Jaagpad. Via de Kluisbergbrug gaan we verder richting Avelgem. Onze eindbestemming is de Mirabrug. Stijn Streuvels schreef er een boek over. Of misschien heb je ooit de film gezien? Regisseur Fons Rademakers maakte hier in 1971 een opvallende prent over met Jan Decleir en Willeke van Amelrooy:  Mira of de teleurgang van de Waterhoek.

 

Wandeling 6: Avelgem-Doornik | 26km

Wordt vervolgd..

Over de Pelgrimstocht “Via Scaldea”

 

De Via Scaldea vertrekt in Vlissingen en loopt via de Westerschelde en het Meetjesland naar Gent. De hele tocht met eindpunt Reims is 370 km lang.

Vanaf Gent volgt deze route de Schelde tot enkele kilometers voorbij de Franse grens, vandaar de naam “Via Scaldea”.

Waar wacht je nog op?

All text and images © Copyright Go Camino and Elvira Rog.
The Go Camino logo, "Go Camino", "Digital Detox Camino", "Friese Camino" , "Camino Vino", "Camino Original" and "Camino Spiritual" are trademarks and/or service marks and/or registered trademarks of Go Camino and Elvira Rog in the Benelux and/or Spain and/or other countries.

Hou je van wandelen en wil je op de hoogte gehouden worden van wandelweetjes om je Camino te plannen? Schrijf je dan zeker in op onze nieuwsbrief!

Je bent met succes geabonneerd!

Pin It on Pinterest