Stem uw kleding af op de weersvoorspellingen. Hou behalve de neerslag en de temperatuur ook de wind in de gaten.

Namelijk door de wind kan de gevoelstemperatuur lager uitvallen dan die van de thermometer.

Kies voor isolerende, warme kleding maar pas op dat je niet gaat zweten, want daardoor heb je een groter risico om onderkoeld te geraken.

Beter werken meerdere laagjes dan bv een hele dikke laag met kleren. Mocht u het te warm hebben dan kunt u nog altijd een laagje uittrekken.

Bij het wandelen kunt u het best het volgende overwegen:

  1. Best niet te hard van stapel gaan: het duurt wat langer voordat de spieren zijn opgewarmd. Daarom is het beter om rustig te beginnen, zodat uw kans op blessures zo klein mogelijk blijft.
  2. Eet voldoende voordat je gaat wandelen want uw lichaam heeft energie nodig om de temperatuur op peil te kunnen houden. Neem vooral energierijk voedsel mee tijdends langere wandeltochten zoals energierepen.
  3. Bij kou heeft u minder snel dorst. Uw lichaam verliest ook vocht onder andere via uw ademhaling. Vergeet daarom vooral niet voldoende te drinken, nog voordat u dorst krijgt. Ideaal is een thermosfles doordat u zowel warmte als drinken heeft.

 

Wat te doen bij bevriezing en onderkoeling?

  • Vaak heeft u het zelf niet in de gaten dat u last heeft van bevriezing: omdat de lichaamsdelen in het begin gevoelloos worden. Vooral uw neus, oren, tenen en vingers zijn erg gevoelig voor bevriezing. Tijdens het wandelen is het raadzaam om deze lichaamsdelen te controleren of ze niet aan het bevriezen zijn.
  • Roodheid, gevoelloosheid en uiteindelijk witte vlekken zijn de eerste tekenen van bevriezing. Later kunnen er pijn, zwelling, blaren of zelfs zwarte verkleuring van de huid ontstaan. In het uiterste geval kan het bevroren weefsel afsterven.
  • Ontdooien van de lichaamsdelen moet altijd heel geleidelijk gebeuren: heet water is afgeraden, u zou immers brandwonden kunnen oplopen. Beter is om lauw water te gebruiken of beter nog eigen lichaamswarmte (bijvoorbeeld hand onder oksel houden).

Voor verder info: https://www.rodekruis.nl/ehbo-wat-te-doen-bij/bevriezing/

U bent onderkoeld als uw lichaam een temperatuur van onder de 35 graden Celsius heeft. Volgende symptomen manifesteren zich: klappertanden, rillen, bleke huid, vermoeidheid en sufheid. Zoek zo snel mogelijk de warmte op, drink iets warms en trek eventueel droge kleding aan.

In een verder stadium is er sprake van een trager wordende hartslag, dalende bewustzijn en blauwe vingers, oren, tenen, lippen. Hierbij moet direct 112 worden gebeld.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

          

 

 

 

 

 

 

Pin It on Pinterest