Walk of Wisdom
De Walk of Wisdom is een bijzondere pelgrimsroute van ongeveer 136 kilometer (wij wandelen exact de helft van de route). Ze loopt rond het prachtige Nijmegen, de oudste stad van Nederland.
Dit is een heel eigentijdse pelgrimsroute, die losstaat van religie of ideologie. Haar doel is om mensen uit de waan van de dag te laten stappen. Al wandelend denk je na over waar het leven écht om draait. Deze route voert door drie provincies en 2 landen, waarvan 70 % langs onverharde wegen.
Onderweg ervaar je verschillende types landschappen. Je loopt langs de grote rivieren, door bossen en over de heide, over dijken en door oud moerasgebied. In de 11 plaatsen die je doorkruist, kan je ook een ringetje ophalen voor je pelgrimsveter.
Dit is inbegrepen:
4 overnachtingen (single kamer) in een fantastisch klooster
Ontbijt, lunch en snacks
Alle transfers tussen de wandelingen
Veelgestelde vragen:
Hoe bereik ik het startpunt?
Hoe is de accommodatie?
Je logeert tijdens de wandeling in een klooster van de Kapucijnen. De rust en sereniteit van het klooster maken dit tot de ideale plek voor een pelgrimsovernachting. Als je binnenstapt, voel je de eeuwenoude geschiedenis en verhalen van alle bewoners en gasten. Maaltijden voor de pelgrims worden bereid met de opbrengst van de eigen biologische groenten- en fruittuin.Vlak naast het klooster werd in 1997 een gastenverblijf, het Clarahuis, gebouwd. Hier slapen wij op 1-persoonskamers. Het sanitair deel je met een beperkt aantal andere gasten. Als koppel kan je eventueel ook een 2-persoonskamer boeken.
Wanneer gaat deze tocht door?
- datum volgt
Hoeveel kost deze wandeltocht?
Deze eigentijdse pelgrimstocht komt op 565 euro. Jouw plaats is gegarandeerd na overschrijving. Een eventuele reisverzekering is voor eigen rekening. Go Camino is aangesloten bij het Garantiefonds reizen, zodat je met een gerust hart op pelgrimstocht kan vertrekken.
Go Camino is niet aansprakelijk voor ongevallen of de gevolgen van een fijne pelgrimstocht.
Ik heb allergieën en/of ben vegetariër, wat met het avondeten?
Dat is geen enkel probleem! Meld al jouw speciale wensen gewoon eventjes op voorhand aan ons. Al onze locaties zijn erop voorzien om aanpassingen in het menu door te voeren. Ontbijt in de sfeervolle refter en lunch zijn inbegrepen in het pakket. ’s Avonds kan je genieten van een warme maaltijd: een heerlijk driegangenmenu met groenten uit de Kloostertuin. Het avondmaal kost doorgaans rond 20 euro.
Welke kleding trek ik het beste aan?
Trek warme kleding in laagjes aan, zodat je gemakkelijk iets kan uitspelen als je het te warm krijgt. Stevige en makkelijke wandelschoenen zijn echt wel noodzakelijk. Zorg ook voor regenkledij. Extra kledingtips lees je hier: http://via-elvira.com/wandelen-in-de-regen/wandelen-in-de-regen/
Reisverslag Walk of Wisdom
Benieuwd naar hoe de WoW-tocht anderen is bevallen? Lees hieronder het verslag van twee pelgrims!
Programma:
Dag 1: Kennismaking
Op de eerste dag worden we in de namiddag verwacht in het Emmausklooster. Deze plek is een oase van rust, er is een bezoek voorzien in de mooie kloostertuin inclusief zijn moestuin en het pesthuisje . ’s Avonds dineren we in het pittoreske dorpje Grave op 3 km van het klooster.
Dag 2: Groesbeek-Milsbeek, 17.6 km
Groesbeek ligt op de Duitse grens en algauw wandelen we door het charmante Kranenburg (Duitsland). Sinds het begin van de 14de eeuw is Kranenburg een bedevaartsplaats. Vervolgens wandelen we in het mooie Reichswald, één van de grootste natuurgebieden van de Niederrhein. Dit woud was in de middeleeuwen een geliefd jachtterrein voor keizerlijke bezoekers van het Nijmeegse Valkhof, maar ook van de hertogen van Gelre en Kleef. Vaste bewoners hier zijn reeën, edelherten en wilde zwijnen.
Dag 3: Milsbeek-Malden, 14.5 km
Vandaag starten we in Milsbeek en wandelen we langs de Jansberg in Gennep. De Jansberg staat bekend om zijn prachtige bronbeekjes en fraaie oude bomen op heuvels die gevormd zijn in de ijstijd. We passeren ook langs de Mookerheide, met zijn uitgestrekte heidevelden en mooie bossen. Ook het jachtslot Mookerheide, een jugendstil jachtslot met omliggende sier- en nutstuinen, ligt op onze route.
Dag 4: Malden-Nederasselt, 16.4 km
We vertrekken vandaag in Malden, nabij het zweefvliegveld. In het nabijgelegen bos kunnen we nog restanten vinden van Romeinse wachttorens. Via de Hatertse Vennen wandelen we langs de lapjesboom of koortsboom. In Nederasselt ligt het Mariakappelletje met een logboek voor pelgrims. Deze kapel ligt halverwege op de pelgrimsroute van de Walk of Wisdom.
.
Dag 5: Nederasselt-Emmausklooster, 11 km
We vertrekken vandaag in Nederasselt waar we gisteren gestopt zijn en lopen via kanaaltjes de mooie vestingstad Grave in, prachtig gelegen aan de Maas. We kunnen de St Elisabethkerk bezoeken of een terrasje opzoeken. Daarna is het nog een klein eindje lopen langs een mooi natuurgebied naar het Emmausklooster waar ons auto geparkeerd staat. Na een kopje koffie nemen we afscheid van elkaar tijdens deze bijzondere week.
Het Pelgrim symbool
Het hart van de route is het symbool Pelgrim. Dit symbool staat voor de verbondenheid tussen mens en aarde en is ontworpen door het kunstenaarsduo Huub en Adelheid Kortekaas.
De kunstenaars roepen de mens op tot medeverantwoordelijkheid voor de schepping. Door jezelf tot bloei te laten komen, geef je mee vorm aan de ontwikkeling van het grotere geheel: ‘alle mensen zijn zaailingen van Moeder Aarde, met ieder een eigen, unieke kiemkracht’.
Dit Pelgrim symbool komt terug als routemarkering. Iedere pelgrim die zich inschrijft, krijgt ook een stalen speld van het symbool.
Pelgrimspakket
Iedere pelgrim kan bij inschrijving een pelgrimspakket kopen met een leren schoenveter en uniek inschrijfnummer voor 30,50 euro. Bij ieder voltooid traject kan je een plastic vogelringetje ophalen bij een lokaal café of restaurant. Soms vind je ze ook in een vogelhuisje langs de weg.
Jouw schoenveter mét vogelringetjes is het bewijs dat je de route hebt voltooid. Je mag er ook iets anders aan hangen dat van persoonlijke waarde is.
Digitale detox
Telefoon en internet gaan uit, jawel!
Pelgrims worden uitgenodigd telefoon en internet zoveel mogelijk uit te zetten. Noem het een moderne manier van vasten. ‘Tijd om je eigen batterij op te laden’ (Frouke Arns).
Weet dat je altijd een beroep kan doen op onze vervangtelefoon (Nokia 3310). Zo blijf je voor dringende gevallen toch bereikbaar voor het thuisfront via sms en telefoon.