Go-Camino logo

Unieke 3 daagse wandeltocht in Friesland

 
Het Jabikspaad (Fries voor Jacobspad) is een pelgrimsroute van ongeveer 130 kilometer, die loopt van Sint Jacobiparochie in Noordwest Friesland tot aan Hasselt in de Kop van Overijssel.

Na die route kunnen andere wandelroutes worden gevolgd om achtereenvolgens door Nederland, België, Frankrijk en Spanje ongeveer 100-150 dagen later te arriveren in de Spaanse bedevaartsstad Santiago de Compostela. In tegenstelling tot de andere Europese Jacobswegen, is het symbool van het Jabikspaad niet de Sint Jacobsschelp, maar de Wulk op een helderblauwe ondergrond.

Inbegrepen zijn:

 
N
De Jabikspaad stempelkaart
N

Drie overnachtingen een bijzondere locatie

N

Drie keer ontbijt en Friese snacks

N

Deskundige begeleiding van een ervaren pelgrim

Veelgestelde vragen:
Hoe bereik ik het startpunt?

 

 

Neem heel eenvoudig de trein tot in Leeuwarden Centraal https://www.b-europe.com/NL tot in Leeuwarden. Rij je liever met de wagen? Dan doe je er  3.5 uur over vanuit Brussel. Of laat je rijden de Flixbus .
Mensen zonder wagen kunnen eventueel carpoolen met andere deelnemers. Je kan je wagen parkeren bij nabij gelegen parkeergarages.

Hoe is de accommodatie?

We slapen in een oude gevangeniscel op basis van 2-persoonskamer. De oude gevangenis waar we logeren is nu volledig hernieuwd en toch is de echte gevangenissfeer met veel authentieke elementen behouden en dit midden in het centrum van Leeuwarden.

Wanneer gaat de tocht door?

 In verband met COVID-19 zijn momenteel de kamers van onze accommodatie uitsluitend te reserveren voor gasten uit hetzelfde huishouden. Nieuwe afreisdata volgt voor 2021.

Hoeveel kost een wandeltocht?
Een wandeltocht kost 350 euro. Uw plaats is gegarandeerd na overschrijving. Reisverzekering is voor eigen rekening. Go Camino is aangesloten bij het Garantiefonds reizen zodat u met u met een gerust hart op pelgrimstocht kan vertrekken. Go Camino is niet aansprakelijk voor ongevallen of de gevolgen van een fijne pelgrimstocht.
Ik heb allergieën en/of ben vegetariër
Dit is geen probleem als u dit ons op voorhand meldt. Onze locaties zijn erop voorzien om aanpassingen in het menu door te voeren.
Welke kleding trek ik het beste aan?
Trek warme kleding in laagjes aan (zodat u wanneer het te warm is iets uit kunt doen). Stevige en makkelijke wandelschoenen zijn echt noodzakelijk. Zorg ook voor regenkledij http://via-elvira.com/wandelen-in-de-regen/wandelen-in-de-regen/
Met hoeveel deelnemers stappen we?
Er kunnen maximaal 10 wandelaars deelnemen

Gedurende deze dagwandelingen respecteren we de Corona-maatregelen.

Tijdens het wandelen en op de andere momenten nemen wij de 1,5 meter afstandsregel in acht.

Aan de deelnemers zal voor deze wandeling en tijdens de wandeling de meest recente maatregelen worden gecommuniceerd en van elk van de deelnemers wordt verwacht dat hij/zij zich hieraan houdt. 

De overnachtingsplek waar wij verblijven en de plekken waar wij eten voldoen (ruimschoots) aan de eisen.
En tijdens de vervoersmomenten draagt elk van ons een mondkapje.

 

Programma:

Dag 1: vrijdag, Leeuwarden

We ontmoeten elkaar in Leeuwarden bij onze overnachtingsplaats (op 10 minuten van Leeuwarden station). We logeren in een heel bijzondere locatie, de oude gevangenis van Leeuwarden: de Blokhuispoort. We dineren ’s avonds (voor eigen rekening) heel toepasselijk in restaurant “het Proefverlof”.

Dag 2: zaterdag, St.Jacobiparochie-Stiens: 22.8 km

De startplaats voor het Jabikspaad is in het Friese dorp St.Jacobiparochie, op 15 km van Leeuwarden. Het kunstwerk van Henk Rusman markeert het begin van de Pelgrimsroute, waarna u het schelpenpad  betreedt. Daarna bereikt u de zeedijk. Op 6 kilometer van Sint Jacobiparochie ligt Zwarte Haan, aan de Waddenzee, die op de lijst van werelderfgoed staat. Lopend langs de zeekant kunt u genieten van de immense rust van het gebied. Als u op weg naar Santiago hier afscheid zou nemen van de zee, ziet u haar pas op het Galicische Finisterre terug. Vergelijkbaar met het Spaanse Finisterre, is Zwarte Haan het ultieme begin (of einde) van de pelgrimsroute. Volgens de overlevering zou in 1872 bij Zwarte Haan Maria zijn verschenen. Aldaar drinken we koffie en maken wij kennis met  oranjekoek (Frysk: Oranjekoeke); een typisch Friese lekkernij. Ook krijgt  u hier een stempel voor uw pelgrimspaspoort. Via Nieuwe en Oude Bildtzijl wandelen we richting Stiens waar wij dineren. Stiens telt ongeveer 7640 inwoners. In het hart van Stiens ligt de hervormde Sint-Vituskerk die een bezoek waard is. We kunnen eten in een gezellige brasserie in Stiens en nemen de bus/taxi terug naar Leeuwarden.

Dag 3: zondag, Stiens-Leeuwarden: 14.4 km

Na een heerlijk ontbijt met Fries suikerbrood of wittebrood (in Friesland werd het brood cadeau gegeven aan moeders die bevallen waren van een meisje) nemen we de bus naar Stiens, waar we de avond ervoor gestopt zijn. We wandelen we via Britsum over Cornjum. In Britsum kunt u in de N.H.-kerk oude fresco’s bekijken.

Martenastate is de naam van een oude buitenplaats in de Friese plaats Koarnjum of Cornjum. State is een Friese naam voor een adellijke woning. Het oude Martenastate werd in de 15e en 16e eeuw bewoond door de adellijke familie Martena. De state is omgeven door waterpartijen met daaromheen een wandel/ parkbos. We wandelen ook langs de Dekemastate in Jelsum. De Dekemastate is een middeleeuws landgoed. Het werd vernoemd naar de familie Dekema. Een wandeling in de fraai aangelegde tuinen voert langs singels, een sier- en moestuin en een boomgaard. In het voorjaar bloeien er verschillende soorten stinzenplanten. In de namiddag wandelt u Leeuwarden binnen. Uiteraard mag u in Leeuwarden de Jacobijnerkerk niet missen. We sluiten de avond gezellig af in Leeuwarden in de oude stad, op wandelafstand van onze overnachtingsplaats.

 

Dag 4: maandag, Leeuwarden

Vandaag heeft u volop de tijd om van volle teugen te genieten van de Europese Culturele Hoofdstad van 2018: Leeuwarden

Gele Wulk op blauwe ondergrond

Op het Fries-Overijsselse Jabikspaad wordt de route gemarkeerd met een gele Wulk op een helderblauwe ondergrond.
De ‘Wulk’ is een schelp van één van de grootste huisjesslakken in de Noordzee, die aan de Friese Waddenzeekust voorkomt De Wulk wordt ook wel ‘kinkhoorn’ genoemd; en in het Fries noemen we deze schelp een ‘hulk’.  De Wulk is een roofslak, een weekdier dat kwetsbaar is bij vervuiling van het zeewater. Een wegwijzer voor mens en dier.

Waar wacht je nog op?

All text and images © Copyright Go Camino and Elvira Rog.
The Go Camino logo, "Go Camino", "Digital Detox Camino", "Friese Camino" , "Camino Vino", "Camino Original" and "Camino Spiritual" are trademarks and/or service marks and/or registered trademarks of Go Camino and Elvira Rog in the Benelux and/or Spain and/or other countries.

Pin It on Pinterest