Via Brabantica
Trek die wandelschoenen aan!
Deze tocht is ideaal om u voor te bereiden op uw pelgrimstocht of kennis te maken met mezelf maar ook een geweldige kans om uw uitrusting uit te proberen. Misschien is het ook eens het moment om een digitale sabbatdag in te plannen en uw smartphone thuis te laten?
Wat is inbegrepen?
Unieke wandeling in de voetsporen van de pelgrims
Wandelen met gelijkgestemden
Deskundige begeleiding van een ervaren pelgrim
Veelgestelde vragen:
Hoeveel bedraagt de kostprijs?
Waar starten we?
Voor de tocht Lier-Mechelen:
We ontmoeten elkaar aan het station van Lier, makkelijk te bereiken met de NMBS vanuit Antwerpen-Berchem. We wandelen dan samen naar het startpunt van de “Via Brabantica”. Gelieve zelf een lunch te voorzien.
Voor de tocht Grimbergen-Brussel:
We ontmoeten elkaar aan de Abdij van Grimbergen. Voor mensen die met de NMBS komen, spreken we af aan Starbucks in Brussel Noord en nemen we samen de bus naar Grimbergen. We wandelen niet in een lus, de wandeling eindigt nabij Brussel Zuid. Het beste is om een weekend-retour te kopen. Gelieve zelf een lunch te voorzien.
Hoeveel kilometer is de tocht?
Voor de tocht Lier-Mechelen is de volledige tocht ongeveer 16 km.
Voor de tocht Grimbergen-Brussel is de volledige tocht ongeveer 20km.
Kan ik ook een halve tocht meewandelen?
Dat kan! Als je 20 km teveel zou vinden dan kan je ook een halve dag meestappen en op het openbaar vervoer stappen terug naar het station.
Wanneer gaat de tocht door?
Welke kleding trek ik het beste aan?
Trek warme kleding in laagjes aan (zodat u wanneer het te warm is iets uit kunt doen). Makkelijke wandelschoenen zijn aan te raden. Zorg ook voor regenkledij https://via-elvira.com/wandelen-in-de-regen/wandelen-in-de-regen/
Programma Lier-Mechelen |18 km
We ontmoeten elkaar aan het station van Lier. De pelgrimswandeling start op de Grote Markt, het kloppend hart van Lier. We maken kennis met de Liers vlaaikes (een meer dan 300 jaar oud streekgebakjes uit de provincie Antwerpen). We zien meteen het gotisch belfort (UNESCO-werelderfgoed) naast de lakenhalle. Hier kunnen we ook meteen een mooie Sint-Jacobsstempel halen bij Toerisme Lier. We vergeten natuurlijk niet een bezoekje te brengen aan de Sint-Jacobskapel die dateert uit 1383. De bijnaam van de Lierenaars is vereeuwigd in het Schapenkoppenmonument, opgesteld in de schaduw van de Zimmertoren.
We wandelen door het prachtig begijnhof: een monumentale poort geeft toegang tot het volledig gesloten hof met meerdere straatjes en steegjes. De begijnhofkerk gewijd aan Sint-Margarita beschikt over een indrukwekkend barok interieur en een monumentaal orgel.
Vandaar stappen we verder naar de vest en wandelen we richting Grote Nete .Via de Netedijk komen we in Duffel terecht. We wandelen langs de andere oever verder. We wandelen langs de indrukwekkende
poortgebouw van de voormalige abdijsite van Roosendael. Via de Elzestraat komen we op een mooie wandelroute terecht op een voormalige spoorwegbedding dat ons naar de Mechelse ring brengt, voorbij het stadion van KV Mechelen. Door de Frederik de Merodestraat lopen we Mechelen binnen. We zien al gauw het meest prestigieuze bouwwerk van Mechelen: de Sint-Romboutskathedraal. We sluiten de dag voldaan af met een frisse “Gouden Carolus” genoemd naar de gouden munten van Keizer Karel.
Programma Grimbergen-Brussel |20 km
We ontmoeten elkaar aan de Norbertijnenabdij van Grimbergen. Makkelijk te bereiken met de lijnbus uit Brussel Noord.
We wandelen langs de vijver van het Prinsenkasteel, waar we de eerste schelpen kunnen vinden om daarna verder te wandelen richting Strombeek. Al snel zien we in de verte de bollen van het Atomium, met zijn 102 m hoogte: het symbool van Brussel. Dit is ook de plek waar we zullen lunchen (zelf mee te brengen), vlak aan de rand van het park van Laken.
We wandelen via de orthodoxe Sint-Annakapel naar de Onze-Lieve-Vrouwkerk van Laken. In deze kerk ligt de koninklijke familie begraven. Het kerkhof is een waardig Brussels Père-Lachaise.
Via een multiculturele straat in Schaarbeek, waar we in een theehuis even halt houden trekken we naar het centrum van Brussel en bezoeken de St.-Michiels- en St.- Goedelekathedraal waar we op een van de zuilen van het schip, tussen de andere apostelen, een marmeren beeld van Sint-Jacob herkennen (1650 L. Faydherbe).
We volgen de bronzen Jacobsschelpen ingebed in de straten richting de Grote Markt, hier konden vroeger de pelgrims in hun onderhoud voorzien dankzij nabij gelegen hallen (lakenhallen, broodhuis, kiekenmarkt, kaasmarkt. Daarna houden we even halt bij Café St Jacques nabij de Kolenmarkt. Vervolgens vinden we details terug van de pelgrims (schelp, hoed, schoudertas) op het portaal van de O.L.V. van Goede Bijstand, deze instelling diende om onderdak te bieden aan pelgrims en arme reizigers.
We volgen verder de schelpen naar de Kapellekerk nabij de Zavel. Via de Hoogstraat wandelen we richting de Hallepoort, waar een granieten beeld te zien is dat eer betuigt aan de pelgrims. Vandaar is het nog een klein kwartier stappen naar het Zuidstation.
Eenmaal men Brussel gepasseerd is, wachten er nog 2200 km tot Compostela.
Programma Kapellen-Antwerpen |15 km
We ontmoeten elkaar aan het station van Kapellen. Deze afwisselende pelgrimswandeling start iets verderop aan de Sint-Jacobuskerk. In het portaal van de Sint-Jacobuskerk vinden we meteen de eerste bronzen Sint-Jacobsschelp terug. Tegenover de kerk op het Kerkplein zien we een modern Sint-Jacobusbeeld. Het beeld werd ontworpen door kunstenares Vally Moors en kreeg als naam “Jacobus de Pelgrim’’. We volgen verder de schelpen richting O.-L.-Vrouw-van-Fatimakapel. We wandelen het natuurgebied de Oude Landen in. Via Luchtbal en het Straatsburgdok komen we bij het hippe Havenhuis van de Brits-Irakese architecte Zaha Hadid. Daarna wandelen we een stukje langs de Schelde. We wandelen voorbij het Red Star Line Museum, een Museumexpositie over de 3 miljoen mensen die naar de VS emigreerden met deze historische rederij.
Via de wijk het Eilandje en het MAS (waar we met de roltrap naar het panorama van Antwerpen kunnen kijken).
We eindigen onze pelgrimstocht aan de Sint-Jacobskerk van Antwerpen waar we een mooie Sint-Jacobsstempel kunnen halen voor ons pelgrimspaspoort. De kerk is ook bekend voor de grafkapel van Rubens. We eindigen onze pelgrimstocht aan het Centraal Station van Antwerpen.
Over de Pelgrimstocht “Via Brabantica”
De Via Brabantica vertrekt uit Bergen op Zoom via Antwerpen, Mechelen, Brussel naar Saint-Quentin in Frankrijk en is 161 km lang.